Stonehenge - når man er på stedet er det et poeng å finne den perfekte vinkelen for det perfekte Stonehenge-bildet |
Og der lå det - monumentet vi hadde sett så frem til å se "live" |
Stonehengde ligger i Amesbury, ca. 13 km nordvest for Salisbury. I følge Wikipedia består Stonehenge av "en sirkelformet megalittisk steinsetting, omgitt av en ringgrav og en sirkelformet jordvoll. Steinsettingen ble sannsynligvis reist mellom 2500 f.Kr. og 2000-tallet f.Kr., det vil si i bronsealderen, mens vollen og graven er fra rundt 3100 f.Kr., altså yngre steinalder."
Mye tid brukt på å fotografere steinene |
Noe av det jeg synes er mest spennende med Stonehenge er hva man antar er bakgrunnen for hele byggverket. Antakelsene har opp gjennom tidene vært mange, alt fra steinenes astronomiske og kalendariske betydning til at dette har vært et sted for religiøse ritualer. Men - som man også kan lese i Wikipedias artikkel:
"Det finnes ingen tilfredsstillende bevis for teorien om at Stonehenges astronomiske linjeretning var noe annet enn symbolsk og den rådende forklaringen favoriserer en rituell rolle for monumentet som tar i betraktning de tallrike gravplassene og plasseringen i et videre landskap av hellige plasser."
Uansett er det lite som tyder på at retningen på byggverket og steinenes plassering er tilfeldig.
Stonehengde |
Vi valgte å bruke nokså mye tid på å gå rundt Stonehenge-monumentet, for å fotografere steinene fra absolutt alle vinkler, og dessuten suge inn stemningen av mystikk fra stedet. For å være helt ærlig var det ikke mye mystikk som dirret i luften rundt monumentet - ikke annet enn egenskapt indre spenning bare ved endelig å se dette i levende live, vil jeg anta.
Stonehenge |
Vi konstaterte at det var mye fugleliv på steinene - særlig mange kråker, som til forveksling kan ligne på ravner ... Men selv om skydekket lå lavt denne dagen, bidro heller ikke dette til å lage en forventet trolsk stemning rundt stedet.
Vi var ikke alene for å si det sånn ... |
Vi var som innledningsvis nevnt ikke alene på stedet, men gikk for en stor del i flokk sammen med mange andre turister, som var ute i samme ærende som oss. Og kanskje kan vi takke det til dels dårlige været for at det ikke var enda flere der akkurat denne dagen. Dermed var det mulig å få tatt noen ålreite bilder av steinene tross alt - uten for mange statister eller linseluser ...
Og for dem som er interessert i enda mer mystikk i forhold til dette stedet, kan det være vel verdt å få med seg at det i den senere tid er gjort funn som tyder på at hele historien om Stonehenge må skrives om, jf. Dagbladets artikkel 10. mai 2014, ført i pennen av Trym Mogen.
Åpningstidene |
Jeg har vært på Stonehenge to ganger, og selv om vi var der tidlig var det masse kø og busser.. så sånn er det vel bare. Det er jo litt spesielt allikevel, bare man er forberedt på at det er masse turister der.. Spennende og myteomspunne steder vil jo svært mange, fler enn meg, se. Jeg har også lest mye om Stonehenge, siden slike mytiske og mystiske steder fascinerer meg- men alt om dette stedet er det vel ingen som vet. Moderne druider bruker faktisk stedet også i dag til sine magiske seremonier. Alex Rosen og Berserk-gjengen var innom der på sin vei til Valhall, og fikk delta i en en sirkel her.. Det var i en TV-serie, NRK, men den reisen har de også skrevet om i bokform. Fra Berserk til Valhall.. litt enkelt og morsom vri kanskje, men dog.
SvarSlettJa, vi må nok bare regne med at vi ikke er alene om å synes at slike steder er flotte å reise til. ;-)
SlettDet hadde vært spennende å vite om det er skrevet noe virkelig god litteratur hvor Stonehenge er involvert ...