Utgitt i Sverige: 2008
Innspilt som lydbok: 2009
Originaltittel: Et annat liv
Oppleser: Trond Brænne
Oversatt: Bodil Engen
Forlag: Lydbokforlaget
Spilletid: 15 t 45 min.
Per Olov Enquists biografi har slik jeg ser det hatt alle muligheter for å mislykkes. For det første er det han selv som har skrevet boka, og bare her er det grunn til å spørre seg om hvor selvransakende det hele faktisk kan bli ... For det andre skriver han om seg selv i tredje person entall. "Jaha", tenkte jeg ... "dette skal bli ... eh ... spennende ..." Og for det tredje er det Trond Brænne som leser, og han er ok han, men passer han til å lese denne boka da, tenkte jeg ... (etter å ha hørt ham som oppleser i "litt for mange" bøker om barn med en noe tilgjort barnestemme). Når jeg likevel valgte å lese den, skyldtes det en kombinasjon av en del nysgjerrighet (etter å ha sett et intervju med forfatteren om boka for en tid tilbake) og at jeg syntes at jeg burde få den med meg. Alle mine bekymringer ble grundig gjort til skamme, for maken til selvbiografi har jeg aldri i mine levedager lest noen gang! Enquist tok pusten fra meg! Jeg har knapt vært borte i en mer selvransakende biografi! Og hvorfor skulle han nå overlate skrivingen til noen andre, når han er en slik eminent forfatter selv?
Enquist forteller om sin oppvekst i Hjoggböle, som nærmest er en liten bygd i Västerbotten i Sverige. Moren var strengt religiøs og dette preget den unge Enquists oppvekst i betydelig grad. I tillegg var moren lærerinne, men det faktum at de liksom tilhørte middelklassen merket Per Olov strengt tatt lite til. Moren var nemlig så livredd for at noen skulle tro at de tilsnek seg privilegier, og dermed ble resultatet stikk motsatt. Det var faktisk arbeiderklassens barn som stakk av med privilegiene, slik han opplevde det. Han gikk mye for seg selv, og hadde få venner. Likevel er det ikke først og fremst en trist oppveksthistorie han forteller. I det området hvor han vokste opp ble det etter hvert klart at det var stor tetthet på forfattere. "Innavl", var forklaringen. Og dermed er tonen satt i Enquists selvbiografi, som er svært humoristisk, varm og full av selvinnsikt.
Enquist gjorde seg etter hvert sterkt bemerket som en solid forfatter. Han levde mye av sitt liv utenlands - i København, New York og Paris bare for å nevne noe. Men suksessen hadde sin pris, og etter hvert fikk han et stort alkoholproblem. Mens han var på toppen, holdt dette på å ødelegge ham fullstendig. Hans andre kone, danske Lone, hadde et hav av tålmodighet med sin alkoholiserte mann, og hun sørget for at han ble innlagt på ulike behandlingshjem, helst så langt borte fra sivilisasjonen som mulig. Men selv ikke å bli plassert i ødemarken på Island forhindret at Per Olov så sitt snitt til å rømme når trangen til alkohol ble for sterk. Til slutt overvant han heldigvis sin alkoholisme, noe som skjedde i starten av 1990-årene, og "et annet liv" kunne begynne ... Som en ren terapi skrev han "Kaptein Nemos bibliotek", en bok som handlet om hans egen oppvekst. (Denne boka tror jeg nok at jeg må lese om igjen, for akkurat dette - at den handlet om forfatterens eget liv - gikk meg, skam og melde, hus forbi den gangen jeg leste den.) Siden dette har han ikke rørt en dråpe alkohol!
Boka er så glitrende skrevet at jeg drister meg til å kalle den stor litteratur i seg selv! Enquist er skånselløs i sin selvransakelse - særlig omkring dette med sitt alkoholmisbruk. Det forhold at han skrev om seg selv i tredje person entall ga ham noen muligheter til å tilføre historien en hel del ekstra dimmensjoner, noe som heller beriket enn begrenset hans biografi. I tillegg til å høre hans historie om forfatterskapet og arbeidet på noen av de mest kjente teaterscenene i verdensmetropolene, får vi høre om hans politiske og journalistiske engasjement både i forhold til Vietnam, Pol Pot og Kambodja på 1960-70-tallet, for ikke å snakke om hans dekning av OL i München i 1972, der hele den israelske OL-troppen endte med å bli drept. Etter å ha lest Enquists selvbiografi har jeg fått jeg lyst til å kaste meg over absolutt alt han har skrevet! "Livlegens besøk" ligger i så måte klar ...
Her kan det ikke bli annet enn terningkast seks!
Andre bokbloggere som har skrevet om Per Olov Enquists bøker:
- Knirk
Nå pirret du min nysgjerrighet! Det er veldig interessant det du påpeker om fortellerteknikk: (At han skriver biografien selv, og i 3. person.) Det er krevende å skrive i 3. person, man skal se "ting" litt utenfra, og lese andres tanker. Men det har den fordelen at man ikke behøver å vite alt en jeg-person tenker. Man kan skape litt distanse til hovedpersonen.
SvarSlettSå flott du har skrevet...jeg ser bare overfladisk på det, venter til jeg har lest boken før jeg kommer med kommentarer...ser du har gitt 6 og det kan jeg godt tenke meg på den. Jeg har lest noe av han før og så har jeg også den Livlegens besøk liggende.
SvarSlettJepp jepp - jeg er stor fan av Enquist, men har tilgode å lese biografien. Tenkte jeg skulle bli kjent med forfatterskapet hans først. Tenker du det er lurt? Her kan du lese mine omtaler av Enquist sine bøker:
SvarSletthttp://knirk.wordpress.com/prosjekt-per-olov-enquist/
Boka er fantastisk!
SvarSlettKnirk: Jeg har lest alle dine omtaler - unntatt den om Kaptein Nemos bibliotek. I likhet med deg har jeg også lest "Boken om Blanche og Marie" og "Nedstyrtet engel". Du skriver så fint om disse bøkene!!!
Jeg kan kansje si det slik at denne boka er noe av det sterkeste jeg har lest på lest/hørt på lenge. Er fortiden inne i magnetisørens veden.
SvarSlettFantastisk forfatter!
Takk for at du minner meg på magnetisør-boka! Kanskje jeg rett og slett burde dra ut i lunchen og kjøpe den med som reiselektyre når jeg senere i dag tar fly til Tromsø, for å dra med Hurtigruta sørover til Trondheim ... Det tror jeg faktisk at jeg gjør! ;-)
SvarSlettDu må ha en god reise!
SvarSlettDet hørtes utrolig fristende ut, nå før alle turistene strømmer på norgesturne.
Men, lyset har kommet!
Jeg er sikker på du får tatt noen fine bilder under turen, misunner deg det akkurat nå!