På side 269 i "Verden av i går" skriver Zweig følgende:
"Det gjorde godt å reise i disse siste rolige årene. Men det var også deilig å komme hjem igjen. I all stillhet var noe underlig hendt. Det hadde foregått en overraskende forvandling med den lille by Salzburg på 40 000 innbyggere, som jeg hadde sett meg ut nettopp på grunn av dens romantiske ensomhet; i løpet av sommeren var den blitt ikke bare Europas, men hele verdens kunstneriske hovedstad. For å hjelpe de nødstedte skuespillerne og musikerne som gikk brødløse om sommeren, hadde Max Reinhardt og Hugo von Hofmannsthal arrangert et par oppførelser, fremfor alt den berømte friluftsoppførelsen av "Det gamle spill om enhver" på Domplassen i Salzburg, som til å begynne med lokket til seg besøkende fra det nærmeste nabolag; siden hadde en også med operaer, som ble mer og mer vellykket. Litt etter litt ble verden oppmerksom. De beste dirigenter, sangere og skuespillere strømte til, fulle av ærgjerrighet og glede over denne anledning til å vise sine kunster ikke bare for det lille hjemlige publikum, men for et internasjonalt. Festspillene i Salzburg ble plutselig en verdensattraksjon, en slags moderne kunstnerisk olympiade. Ingen ville gå glipp av disse utsøkte forestillingene. Konger og fyrster, amerikanske millionærer, filmprinsesser. musikkvenner, kunstnere, diktere og snobber satte hverandre stevne i Salzburg i disse siste årene. Aldri hadde man opplevd så mye skuespillkunst og musikk på ett brett som i denne småbyen i det vesle og lenge foraktede Østerrike. Salzburg blomstret opp. I gatene der møtte en om sommeren alle europeere og amerikanere som søkte fremragende kunst, kledd i Salzburgs nasjonaldrakt - mennene i korte, hvite linbukser og trøyer, kvinnene i de brokete dirndlkjolene - , det bitte lille Salzburg bestemte plutselig verdensmoten. Man sloss om hotellværelsene; når bilene kjørte opp foran Festspillhuset, var prakten ikke mindre enn ved det keiserlige hoffball før i tiden, og jernbanestasjonen var stadig full av folk. Andre byer prøvde å dra gullstrømmen til seg, men ingen greide det. I disse årtiene var og ble Saltzburg Europas kunstneriske pilegrimssted."
Fremdeles arrangeres årlig Festspillene i Salzburg, og selv var jeg så heldig å ramle borti dette arrangementet under en bilferie i Europa i august 2004. Utover kvelden sydet hele byen av liv, og alle åpne plasser og torg bar preg av å være en eneste stor utescene. Festkledde mennesker gikk med bestemte skritt til de arrangementene de antakelig i lang tid i forveien hadde sikret seg billetter til. Mannen min og jeg, som nærmest tilfeldig bestemte oss for at vi skulle legge Salzburg inn i reiseruten vår, kunne bare glemme å få tak i billetter til disse arrangementene. Dette forhindret oss imidlertid ikke fra å nyte inntrykkene i denne sjarmerende østerrikske byen, som preges av barokk arkitektur, og som ikke overraskende står på UNESCOs verdensarvliste.
Når man er i Salzburg er det rett og slett et "must" å ta kabelbanen opp til borgen - Hohensalzburg Castle - som ruver over byen, hvorfra man virkelig kan nyte utsikten utover byen.
Hohensalzburg Castle anses som en av de største
middelalderborgene i Europa, og deler av borgen stammer fra 1000-tallet. Borgen er en av de mest besøkte severdighetene Salzburg har å by på. Mozart ble for øvrig født i denne byen og midt på torget er det selvfølgelig en statue av ham, stolt som byen er over å ha oppfostret et slikt musikalsk geni.
Av andre ting man bør få med seg dersom man besøker Salzburg, er byens mange barokke kirker. Her er det mange å velge mellom, men den flotteste er katedralen.
Helt til slutt tar jeg med noen flere bilder fra et minneverdig besøk, som fremdeles sitter som spikret i hukommelsen ...
Uansett - det morsomste med det hele er at den stemningen Stefan Zweig beskriver i sin bok om Festspillene i Salzburg i mellomkrigstiden, var høyst gjenkjennbar den gangen jeg var der (i 2004).
Alteret inne i katedralen |
Kuppelen i katedralen |
Hest- og kjerreturer i gamle middelaldergater |
Jeg har plassert min blogg i Lillestrøm på norske bloggkart!
Det ble en flott "artikkel", Rose-Marie, og interessant.
SvarSlettHyggelig sagt, Randi! ;-)
SlettVeldig Bra!
SvarSlett;-)
SlettNår jeg ser på bildene dine føles det som om jeg var der i går. Nydelig by, dog litt mer overskyet og kaldere da jeg var der i januar enn da du var der. Så dere huset til Stefan Zweig? Jeg misunner ham ikke mye, han levde vel nesten på verst tenkelig tidspunkt, men talentet hans og huset hans i Salzburg er unntakene.
SvarSlettDe store kringlene var forresten gode, vi skulle hatt slike her hjemme. Og Mozartkuler! Nam!
Jeg visste dessverre ikke om Stefan Zweigs eksistens i 2004. Også en grunn til å dra dit en gang til!
SlettDe salte kringlene smakte fantastisk godt til øl! ;-)
Jeg holder som sagt på med Zweigs memoarer "Verden av i går", og han skriver så levende og tankevekkende om en grusom tid, som ødela livene til utrolig mange mennesker. Skal skrive om denne boka senere i kveld. ;-)
Jeg kjøpte en engelsk utgave da jeg var i Salzburg, men jeg har ikke fått tid til å lese den enda. Leste fire noveller av ham i påsken som jeg skal prøve å få tid til å skrive om snart. De var knallgode alle sammen, og passet underlig godt sammen til tross for at de ikke ble skrevet samtidig.
SvarSlettGleder meg til omtalen din! Det er ikke umulig at den inspirerer meg til å begynne på boken =)