Utgitt i Finland: 2008
Utgitt i Norge: 2010
Oversatt: Turid Farbregd
Forlag: Forlaget Oktober
Antall sider: 330
Den aldrende estiske kvinnen Aliide Truu bor alene på sin bondegård og året er 1992, rett etter at Estland gikk fra å være en del av Sovjetunionen til å bli en egen selvstendig stat. Mangeårig undertrykkelse er erstattet med tendenser til anarki. Med dette som bakteppe oppdager den eldre kvinnen en bylt utenfor huset sitt. Inne i bylten befinner det seg en ung jente, som er temmelig forkommen.
Aliide er i villrede om hva hun skal gjøre. På den ene side føler hun ekte medfølelse og ønsker å hjelpe den unge jenta. På den annen side kan hun ikke være sikker på om jenta er lagt der for å være lokkemat for ranere. Hun faller heldigvis ned på at hun vil hjelpe jenta.
Deretter avsløres det litt etter litt at jenta, som heter Zara, er datterdatter av Aliides søster Ingel. Zara har flyktet fra mennene som tvang henne til å jobbe som prostituert. Hun ble lokket til Vesten med helt andre fremtidsutsikter. Da de tilfeldigvis var innom Estland, så Zara sitt snitt til å flykte. Og hun hadde kun ett navn og en adresse å forholde seg til. Zaras halliker er på jakt etter henne, og spørsmålet er om de finner henne til slutt …
Men hvorfor blir ikke Aliide glad for å høre at den ukjente jenta hun har forbarmet seg over, faktisk er hennes egen slektning? Gjennom tilbakeblikk til tiden etter andre verdenskrig, får vi langt på vei svaret. Det er en historie om tapt kjærlighet og et levd liv som aldri ble slik Aliide håpet. Hennes store kjærlighet Hans falt nemlig for søsteren Ingel. Med smerte ble hun vitne til hvordan søsteren fikk alt som skulle ha vært hennes eget. Da Ingel og datteren Linda plutselig ble deportert til Sibir, undret jeg meg over hvem som sto bak dette. Selv giftet Aliide seg med en partipamp hun aldri elsket. Mens Hans levde et liv i dekning i et kott i huset hennes ….
Hva er det ved denne romanen som tok så til de grader tak i meg? I første rekke var det selvfølgelig historien, og ikke minst måten den er fortalt på. At estisk historie spesielt under russernes okkupasjon var blodig, kjente jeg til. Angiveri, seksuelle overgrep og et liv nesten med fravær av menn, preget mange kvinners liv i denne tidsperioden. For å overleve måtte man av og til ta sjeen i egne hender, selv om det skulle koste et menneskeliv eller flere. Og da friheten endelig kom, ble det heller ikke bedre. Lokking av unge jenter til Vesten har vært en del av dette, og hvor kvinnene havnet i klørne på brutale bakmenn som tvang dem inn i prostitusjon. Alt dette har Oksanen fått med i sin roman. Og denne historien forteller hun med et nokså knapt språk som virkemiddel. Få ting sies rett ut, og som leser er man mye godt henvist til å gjette. Fordi frykten så lenge har sittet i kroppene på disse menneskene, er de vant til at svært lite er slik det tilsynelatende ser ut til. Man buser ikke ut med sitt budskap, men venter og ser det hele an. Og slik er historien også fortalt. Denne boka får toppkarakter fra meg! At Oksanen fikk Nordisk Råds litteraturpris for denne sterke romanen, burde ikke forbause noen.
Jeg ser virkelig frem til å lese flere av Oksanens bøker etter hvert!
Andre bokbloggere som har omtalt denne boka:
- Knirk
Andre bokbloggere som har omtalt denne boka:
- Knirk
Fin bokanmeldelse!
SvarSlettHar også akkurat lest boka, og den gjorde inntrykk på meg også.
Takk! Jeg leste nettopp din omtale av denne boka på bloggen din. Kjempefin bokomtale! Det er alltid morsomt å lese hva andre mener om en bok man nettopp har lest - spesielt når den har gjort inntrykk!
SvarSlettMÅ bare stille meg i fanrekka her, nydelig bok, men er litt bekymret for å begynne på Stalins Kyr nå - forventningene er kanskje litt høye :-)
SvarSlettJeg skal også lese Stalins kyr om ikke altfor lenge. Blir spennende å høre hva du synes om den! ;-) For øvrig tror jeg det er viktig å løsrive seg litt fra tanken om å sammenligne alle bøker en forfatter har skrevet med det ene mesterverket de har prestert. For da MÅ man jo bli skuffet, og det er litt synd i grunnen.
SvarSlettJa, dette var en strerk lese-opplevelse. Fin og fyldig omtale du har gitt Rose-Marie, du kan det der...vet ikke om jeg vil lese den Stalins kyr jeg, kanskje det blir nedtur...hørt flere si den er ikke så bra. Mulig jeg ombestemmer meg, liker som oftest å lese flere bøker av samme forfatter etter tur.
SvarSlettJeg har allerede kjøpt Stalins kyr, så jeg kommer til å lese den. Men i og med at kritikkene har vært nokså måteholdne, så kommer den ikke øverst på lista over bøker som skal prioriteres i første omgang. ;-)
SvarSlett