|
Cheung Chau (Foto: RMC) |
Dersom du er i Hong Kong og trenger en liten pause fra byens ståk og mas, passer det perfekt å ta en båttur ut til en av øyene utenfor Hong Kong. Da vi var i Hong Kong i fjor høst, valgte vi å reise både til Cheung Chau Island og Lamma Island. Dersom du ikke har tid til begge deler, anbefaler jeg Cheung Chau Island. Denne øya er den mest sjarmerende av disse to. At turistene foretrekker denne øya, merkes også på antall båter som går dit sammenlignet med Lamma.
|
Utsnitt av kart fra guideboka Eyewitness Travel Top 10 Hong Kong |
Infrastrukturen langs kaia på Hong Kong-øya er helt upåklagelig, og det er godt merket fra hvor de ulike båtene går. Båten til Cheung Chau går fra pir 5, jf. kartet over.
|
Kart over Hong Kong-øya, Kowloon, Lantau og øyene |
Cheung Chau ligger ca. 10 km sørvest for Hong Kong-øya, og det tar ca. en time med båt til øya. Det bor ca. 23 000 mennesker på Cheung Chau.
|
Cheung Chau (Foto: RMC) |
En gang var hovednæringen her fiske, men i dag er det turisme. Likevel må man kunne si at antall båter i bukta er helt overveldende, så jeg antar at fiske fremdeles har en relativt stor plass blant yrkene man kan velge blant her. Sør-Kina-havet er for øvrig så forurenset at man skal være litt forsiktig med å innta for store mengder sjømat. Det står ingen skilt utenfor restaurantene om at sjømaten er fisket lokalt eller er importert, men jeg tror man kan gå ut fra at det meste er fisket lokalt. Og bare for å ha sagt det: vi tok for oss av sjømaten, og det smakte fortreffelig. Min skepsis i forhold til mengdene går først og fremst på tungmetallene som hoper seg opp i forurenset sjømat.
|
Cheung Chau (Foto: RMC) |
Det går én hovedgate gjennom Cheung Chau, og her er det ikke tillatt med biltrafikk. Sykler er det derimot mengder av! Ingen kommer opp i særlig høyt tempo gjennom gatene, men man bør like fullt være obs på syklistene.
|
Cheung Chau (Foto: RMC) |
Hva gjør man ute på Cheung Chau Island? Man kan f.eks. dra til Pak Tai-tempelet, besøke pirat-grottene eller rett og slett gå rundt i butikkene og/eller spise et godt måltid med mat. Vi gjorde mest av det siste, i tillegg til at jeg selvsagt tok en del bilder. Ved å småspise litt her og der, fikk vi med oss en hel del.
|
Cheung Chau (Foto: RMC) |
Mange av dem som bor på Cheung Chau Island, jobber inne i Hong Kong og pendler til og fra jobb med båten. De gamle holder derimot tradisjonene i hevd, og dette er i seg selv noe av magien ved øya for oss turister, som strømmer til i hopetalls.
|
Cheung Chau (Foto: RMC) |
I tidligere blogginnlegg fra Hong Kong har jeg nevnt dette med tørking av sjømat. På Cheng Chau så vi flere som denne mannen, som sitter og skreller reker som legges ut på brett, for deretter å tørke i sola. Langs gatene gikk det unge mennesker og tygget på tørkede reker, som snacks. Vi ble naturligvis nysgjerrige, og ble oppmerksom på poser med tørkede reker i mange av butikkene. Prisen var relativt stiv, for en liten pose med tørkede reker kostet fort opp mot 150-200 Hong Kong-dollar (tilsvarende ca. 150-200 norske kroner).
|
Cheung Chau (Foto: RMC) |
Her forberedes dagens fangst for salg. De hygieniske forholdene var gode, etter hva vi kunne bedømme. Vi ble heller ikke syke etter å ha spist på et par-tre steder mens vi var på øya. (Noe feriemage må man selvsagt regne med når man er på den andre siden av jorda, og blir utsatt for andre bakterier enn vi er vant til, men heller ikke dét opplevde vi.)
|
Cheung Chau (Foto: RMC) |
En lokal favoritt vi fant flere steder, var gratinerte østers. Like nydelig hver gang!
|
Cheung Chau (Foto: RMC) |
Vi klarte også å rote oss inn på et fiskemottak, hvor flere grupper av arbeidere satt og renset reker, fisk og annen sjømat for salg.
|
Cheung Chau (Foto: RMC) |
Kakene og dessertene er også noe man bare må smake på turer som dette! Da kan slanking være slanking ...
|
Cheung Chau (Foto: RMC) |
Kombinasjonen av semulegryn, alovera og alskens lokale frukter (dragefrukt, melon, fersken etc.) var helt fortreffelig!
|
Cheung Chau (Foto: RMC) |
Denne mannens kundegrunnlag var nok ikke å finne blant turistene. Dette var rett og slett et slakteri, og her hang godsakene fremme.
|
Cheung Chau (Foto: RMC) |
Noe av det mest merkbare på Cheng Chau var tempoet. Her gikk det ikke fort, og det gjør nok at folkene her ute lever et relativt godt liv sammenlignet med det stressende og ikke minst støyende livet inne i Hong Kong.
Jeg avslutter dette innlegget med noen flere bilder fra Cheng Chau.
|
Havna i Cheung Chau (Foto: RMC) |
|
Vareutvalget på Cheung Chau var det ingenting å si på (Foto: RMC) |
|
Til Cheung Chau kom også asiatiske turister (Foto: RMC) |
|
Havna i Cheung Chau (Foto: RMC) |
|
Sykler i mengder på Cheung Chau (Foto: RMC) |
|
Man kan leie seg sykkel på Cheung Chau (Foto: RMC) |
|
På vei tilbake til Hong Kong-øya med båt fra Cheung Chau (Foto: RMC) |
Så gøy å få være med deg på tur! Jeg har ikke vært utenfor Europa, og synes dette så riktig så eksotisk ut. Kjempeflotte bilder btw :)
SvarSlettTakk for hyggelig tilbakemelding, Tine! :-) Det er veldig moro å dele også! Jeg skulle ønske at noen hadde delt litt erfaringer med oss før vi reiste, men vi kjente ingen som hadde vært der tidligere ...
SlettJeg har ikke trodd at Hong Kong kunne være så spennende. Jeg har vært i Kina og Vietnam og elsker de landene, men har tenkt Hong Kong bare som storby, aner ikke hvorfor? Takk for alle de flotte innleggene du har vist derfra.
SvarSlettJa, der kan du se! Hong Kong er et veldig spennende reisemål, og det kommer mer! :-)
Slett