Bildene er fra en av mine turer til Praha - i 2006 (dvs. før speilreflekskameraet kom inn i mitt liv) |
Tsjekkias hovedstad Praha er en by som står mitt hjerte nær, og i særdeleshet faktisk den jødiske bydelen Josefov, hvor den jødiske kirkegården eller gravlunden ligger. De gangene jeg har vært i Praha, har jeg som regel tatt en tur innom denne kirkegården.
Den jødiske gravlunden i Praha (Foto: RMC) |
Det helt spesielle med denne kirkegården, som fungerte som jødenes kirkegård fra 1400-tallet og frem til 1878, er alle gravsteinene - 12 000 i alt - som nærmest er stablet oppå hverandre. Det sies at om lag 100 000 mennesker skal være begravet her - bokstavelig talt lag på lag (angivelig 12 lag i alt mange steder). Årsaken er at dette var den plassen jødene i sin tid fikk tildelt for å gravlegge sine døde - verken mer eller mindre. De fikk ganske enkelt ikke utvidet sin kirkegård.
Den jødiske gravlunden i Praha (Foto: RMC) |
Den jødiske gravlunden i Praha (Foto: RMC) |
Denne kirkegården er for øvrig Europas eldste bevarte jødiske kirkegård.
Pinkas-synagogen (Foto: RMC) |
Når man er ved den jødiske kirkegården, anbefaler jeg spesielt en tur inn i Pinkas-synagogen (se bildet over), som er et minnesmerke over de 80 000 jødene fra Bohemia og Moravia som mistet livet i forbindelse med Holocaust under andre verdenskrig. Samtlige navn med fødsels- og dødsdato står innprentet på veggene. I denne synagogen kan man dessuten se en utstilling av tegninger som ble laget av jødiske barn i konsentrasjonsleirene. Jeg har lånt et bilde fra Pinka synagogens nettside, som viser dekorasjonene på veggene. Det er utrolig sterkt å stå inne i denne synagogen og se mengdene med navn på mennesker som ble drept utelukkende pga. sin rasemessige tilknytning ...
Mitt spesielle forhold til gravlunden i Praha samt min interesse for jødenes historie gjør det til en nokså selsom opplevelse å lese om alt jødehatet i Umberto Ecos roman "Gravlunden i Praha" ...
Jeg har plassert min blogg i Lillestrøm på norske bloggkart!
Flott bloggpost! Jeg skal plukke opp boken og legge inn et besøk neste gang jeg er i Praha.
SvarSlettTakk, Janicke! Den jødiske delen av Praha er faktisk verdt et besøk av flere grunner enn kun gravlunden, selv om det er et "must" å få med seg den når man er i Josefov. Det er bl.a. en café der hvor Kafka pleide å vanke, og det er flere synagoger som er spennende å få med seg. Det er ikke langt å gå fra Gamletorget (Stare Mesto, om jeg ikke husker feil). Å, jeg kunne skrevet bok om Praha, kjenner jeg. ;-)
SvarSlettJeg har allerede begynt å planlegge en reiserute. Praha-Brno-Wien. Listen over steder jeg vil besøke begynner å bli lang, men denne skal jeg få til i løpet av høsten (håper jeg).
SlettSå spennende! Mannen min og jeg har vært på ørten bilferier i Europa - på kryss og tvers. Mye i Tyskland, Ungarn, Spania og Italia, men også i Frankrike og Tsjekkia. Brno har vi imidlertid aldri vært i. Jeg gleder meg allerede til å lese om turen din på bloggen!
SlettGleder meg å lese omtale av boken:) Har besøkt gravplassen i Praha, den er veldig spesiell å stå å se på. Kjempefint innlegg:)
SvarSlettOg omtalen av boka har kommet! ;-)
SlettJa, jeg kan underskrive på at denne gravlunden er et besøk verdig. Jeg elsker også Praha, var så helgig å ha en samarbeidsskole der over 4 år, så da var jeg der mange ganger.
SvarSlettSkal man til Brno må man få med seg den fantastiske dryppsteinsgruvene som ligger utenfor byen et sted, der. Den må man bare se, jeg var målløs etterpå!
Praha er en by jeg også har besøkt en haug med ganger - ikke minst fordi det en periode var veldig populært å legge seminarer og konferanser der. Jeg var der første gang i 1997 (privat) i en hel uke, og da fikk jeg sett det meste. Har du f.eks. sett det gamle biblioteket med fresker i takene?
SlettTakk for spennende Prahatips!
SvarSlettBare hyggelig! :-)
Slett