Hovedgata i Bowmore, Islay - Indre Hebridene (Foto: Rose-Marie Christiansen) |
Et siste glimt av Harris før vi forlot de Ytre Hebridene (Foto: Rose-Marie Christiansen) |
Stonefield Castle Hotel (Foto: Rose-Marie Christiansen) |
Fra bilen og inn på hotellet kom de heldekkende hode-myggnettene vi for lengst hadde skaffet oss, men ikke fått bruk for enda, til sin rett! For makan til mygg- eller knottsvermer har jeg aldri i mine levedager opplevd! Det gikk faktisk ikke an å trekke pusten uten at minst en million bugs havnet inni munnen - om det altså ikke hadde vært for myggnettene. Herved er du advart dersom du skulle ønske å overnatte på dette utsøkt vakre hotellet, som mest av alt minnet om en herregård fra fordums "pikeromaner" - med en kjekk godsherre, en gal kone på loftet og et yndig pikebarn av en guvernante, "håpløst" forelsket i den tilsynelatende utilnærmelige godsherren ... (Det er ikke bare Charlotte Brontë´s berømte roman om Jane Eyre som har den tematikken ... Men det skal hun ha, den godeste Brontë - hun var tross alt først ute!)
Biblioteket på Stonefield Castle Hotel (Foto: Rose-Marie Christiansen) |
Hotellet bugnet av antikviteter og det var derfor interessant å gå rundt og bare se på inventaret. Baren holdt åpent så lenge det var noen der, og som alle skotske hoteller med respekt for seg selv, hadde også dette hotellet et imponerende whisky-utvalg.
Nydelig frokost! (Foto: Rose-Marie Christiansen) |
Frokosten i spisesalen dagen var nærmest herskapelig og svært forseggjort. Som toasten jeg fikk til eggene mine. Det gjør noe med matopplevelsen å få så vakker mat servert!
Fra frukthagen på Stonefield Castle Hotel (Foto: Rose-Marie Christiansen) |
I dagslyset så vi også hvor idyllisk hotellet lå til. Da var all knotten borte, og det gikk an å nyte både hagen og omgivelsene. Frukttrærne sto i full blomst, og var litt av et syn!
Whiskybaren på Lochside Hotel (Foto: Rose-Marie Christiansen) |
Ferga gikk over til Islay gikk fra Tarbert, innerst inne i en fjord, og ut til Port Askaig. Herfra var det for øvrig bare noen minutters båttur over til Jura, en øy vi også besøkte, men det kommer senere. Vi hadde forhåndsbooket rom på Lochside Hotel i Bowmore (uttales med trykk på "bow"). Som de fleste hoteller i Bowmore, lå det relativt midt i smørøyet. Det bor i underkant av 1000 mennesker i denne landsbyen, så stedet er ikke veldig stort. Til sammenligning bor det litt mer enn 3000 mennesker på hele Islay. Det største tettstedet på øya er Port Ellen.
En lykkelig mann! (Foto: Rose-Marie Christiansen) |
Det var - for å si det mildt - en svært lykkelig mann jeg tilbrakte noen dager sammen med på Islay! Her hadde ingen av oss vært tidligere, og vi var veldig samstemte på at dette heller ikke blir siste gang vi var der. Bowmore har en av Islay´s åtte berømte destillerier, og vi besøkte dem alle (pluss destilleriet på Jura).
Den ene gata i Bowmore (Foto: Rose-Marie Christiansen) |
I Bowmore er det stort sett to gater - en som går parallelt med sjøen, og en som krysser denne i nitti graders vinkel oppover byen, mot kirken som ligger på toppen av en slak bakke.
Bowmore Distillery (Foto: Rose-Marie Christiansen) |
Hotellet vårt hjalp oss med å booke smakinger på de destilleriene som vi ønsket å starte med dagen etter, nemlig Laphroaig, Lagavulin og Ardbeg. Den første dagen tilbrakte vi på Bowmore Distillery.
"If you can´t find a BOWMORE to fall in love with, you may have to consider very seriously the possibility that you're wasting your money drinking whisky at all." Sitatet er det Iain Banks som står bak. Jeg kunne ikke vært mer enig! "Ulempen" med å elske whiskyene fra Islay, er imidlertid at alt annet blir litt blast på smak ...
Fra den guidede turen inne på Bowmore Distillery (Foto: Rose-Marie Christiansen) |
Guiden vår viste oss alle deler av whiskyprosessen, og vi fikk se selve gjæringsprosessen, hvordan kornet blir "peatet" (slik at det får den helt umiskjennelige Islay-smaken), hvordan spriten blir destillert, hvordan den blir lagret på amerikanske eikefat som er brukt i Bourbon-produksjonen osv. (Jeg kommer nærmere tilbake til detaljene rundt dette når jeg senere skal skrive om vårt besøk til Laphroaig Distillery.)
Her foregår destilleringen av spriten. (Foto: Rose-Marie Christiansen) |
Vi fikk selvsagt smake på whiskyen etter den guidede turen inne i produksjonsanlegget!
Smaksopplevelser vi lever lenge på! (Foto: Rose-Marie Christiansen) |
Bowmore´s utvalg av whiskyer er blant de ypperste jeg vet om, og mang en flaske har funnet veien hjem til vår whiskysamling. Der oppbevares de edle dråpene respektfullt!
Hotellet vi bodde på har en meget brukbar restaurant, og her ute i havgapet er det sjømat som gjelder! Og da mener jeg ikke torsk og laks, men hummer, kamskjell, østers ... Vi har aldri spist så mye av den slags på noen ferietur tidligere! Det var rett og slett ellevilt! Prisene er selvsagt helt annerledes enn her hjemme.
Whisky-østers! (Foto: Rose-Marie Christiansen) |
Sjømaten var av ypperste kvalitet! Til og med østersen ble servert med whisky til!
Kamskjell i mengder! (Foto: Rose-Marie Christiansen) |
Jeg kommer tilbake med flere reisebrev fra Islay!
Kjempefint reisebrev, jeg er blitt hektet på Hebridene etter å ha lest Peter Mays bøker derfra, håper jeg kommer meg dit en dag.
SvarSlettTusen takk for hyggelig tilbakemelding, Lillasjel!
SlettHebridene er eksotisk! Klart du må reise dit! :-) Peter Mays bøker kommer garantert til å øke reiselysten ut til de Ytre Hebridene!